Att välja rätt certifiering

17620177_1479533448732771_6373036641226570556_o

Min mamma säger att jag föddes till projektledare, men är man mer nogräknad har jag nog varit det i tio år snarare än trettiofem. Ju längre jag arbetat desto viktigare har det börjat kännas för mig att folk förstår vad jag egentligen kan – för projektledare kan ibland användas lite slarvigt om alla möjliga typer av sysselsättning. Certifiering har inte varit högst upp på min agenda tidigare, men sedan jag började arbeta som konsult känns de mer och mer relevanta.

Med en certifiering som kvitto på min kompetens och erfarenhet får jag häftigare uppdrag, dessutom är det lättare att förklara vad jag egentligen kan utifrån en gemensam referensram. Att ta en certifiering är en investering i min egen kunskap och som småbarnsförälder är det rätt fint med en process som tvingar mig att mejsla fram tiden att verkligen förstå ramverk och metoder i mitt yrke – att förkovra mig enbart med hjälp av självdisciplin har jag lagt ner för länge sedan. Men var ska man egentligen man välja att investera sin tid (och inte sällan en hyfsad summa pengar)?

Lyckligtvis har jag gott om kollegor som kan guida mig att välja mellan de olika certifikaten. Om någon undrar vilket certifikat som är bäst säger min kollega Jan såhär: ”Det beror på”. Hjälpsam kille. Nej, skämt åsido, han säger såhär:

  1. Det första att fundera över är vilket mål man har med sin certifiering – handlar det om att lära mer och nytt, eller att blir mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden? Vill du jobba agilt eller mer traditionellt? Vill du kunna arbeta globalt eller på specifika marknader?
  2. Det andra att ta ställning till är hur du ska använda dig av kunskaperna. Vill du främst fokusera på att öka din förståelse för ramverken, eller bygga på metoder och processförståelse, eller vill du kanske förstå och öva in beteenden som är framgångsrika som ledare?
  3. Till sist behöver du ta hänsyn till praktiska aspekter. Vissa certifikat ställer krav på erfarenhet och förmåga, andra är renodlade kunskapstest. Hur bråttom har du och vad får det kosta dig i tid och pengar – både att ta certifikatet och att underhålla det? Du behöver också fundera om det passar dig bäst med självstudier eller om en examensförberedande kurs kan vara mer effektivt.

Jag har lite att tänka på, alltså. Kanske går du också och funderar på att certifiera dig? Prata med Jan (jan@arkatay.com). Han är faktiskt hjälpsam. På riktigt.

Härnäst tänkte jag jämföra de olika certifikaten lite närmare och då kommer länkarna att finnas här. Du kan också ta en titt på bilderna som Jan brukar visa när han pratar om certifiering: https://www.slideshare.net/JanRaaschou1/arkatay-about-certificates-for-project-managers.

Johanna Fransson

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>