Praktisk erfarenhet av projektledning

Jag pratade med en mycket senior projektledare som varit projektledare längre än jag levt. Eftersom jag är mycket intresserad av olika dimensioner av projektledning, så försökte jag ta reda på vad erfarenheten ger som inte unga ambitiösa projektledare kan utföra. Han pekade på några intressanta saker: 

  • Större helhetsperspektiv
  • Praktisk erfarenhet från liknande situationer
  • Bättre prioritering av det som måste ageras på nu, och det som kan vänta

Han berättade liknelsen att när man har många bollar i luften, så gäller det att veta vilka bollar man ska fånga, om man kan låta några bollar falla till marken och vilka man ska kasta upp i luften igen.

Jag antar att man också lär sig att välja sina strider, och att utveckla färdigheter som förhandlingsteknik, beslutsfattande och att bättre hantera företagspolitik. En annan sak som utvecklas med åren är ”pondus”, som enligt den seniora projektledaren är ovärderligt när man förhandlar med leverantörer. I vissa situationer kanske man ska välkomna de gråa håren – speciellt som projektledare!

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>