Projektledare är rädda för teoretiker

Som projektledare med relativt stor andel teori i förhållande till praktik i bagaget, så är min upplevelse att många projektledare är lite rädda för teoretiker. Min hypotes om det här är att det beror på att många projektledare inte har någon formell utbildning i projektledning. De har blivit tillsatta rollen för att någon annan bedömt att de passar för rollen. I bästa fall finns det erfarna projektledare som de kan lära sig av, och metoder och ramverk som hjälper dem att utvecklas. 

Teorin kommer efter hand som man lär sig saker i praktiken. Många tunga projektledare kan ibland nästan se ner på teorin – det är arbetet i praktiken som är det viktiga. Men varför är det nästan bara projektledar-professionen som fungerar så här? Hur skulle det se ut om läkare inte behövde en lång utbildning bakom sig? Vad säger ni andra? Behövs inte teori för projektledare, eller behöver professionen projektledning en teoretisk tyngd?

6 comments

 1. Mårten van Rheinberg

  Projektledning har länge varit ett yrke man ”halkar in” på – man börjar sin karriär som utvecklare eller plåtslagare eller vad det nu kan vara, och när något behöver fixas så gör man det. Helt plötsligt har man gått från att vara utförare till att vara ledare. Det fungerar så länge inget händer, projektet man leder blir för komplext osv. Har man tur så ökar svårighetsgraden i projekten i lagom takt, så man hinner läsa in sig på egen hand, fråga mer erfarna kollegor mm. Men hur mycket tid, pengar och energi hade inte kunnat sparats om alla som går in i rollen som projektledare hade fått åtminstonde en snabbskolning i grundläggande projekthantering – om inte annat så för att få ett gemensamt språk och ha något att hänga upp kommande kunskap på.

  Allra bästa vore såklart om fler insåg hur mycket man faktiskt kan lära sig, och hur stor nytta den kunskapen kan göra!

 2. Mikael Bergkvist

  Vill börja med en liten applåd. Underbart med en blogg kring projektledning med en frågeställande och filosofisk touch. Denna kommer jag med glädje följa!
  Som projektledare utan regelrätt projektledarutbildning så är min tanke kring projekledningsteori att det är lysande som ett komplement till den utbildning och/eller de erfarenheter man har. Liknande en pedagogikutbildning för de som ger sig in i läraryrket utan att ha genomgått lärarutbildningen.

  • Klas Skogmar

   Tack så mycket! Innan vi började skriva, så var vi osäkra på hur mycket det finns att skriva om när det gäller projektledning i blogg-form, men nu när vi har börjat skriva, så inser vi att det finns oerhört mycket! Du ska se min artikel-backlog! 🙂

 3. Maria Edgren

  Grattis Arkatay till bloggen! Den kommer att följas av många som är intresserade av projektledning. Speciellt när ni blandar in ”annat skoj”:-). Jag håller fullkomligt med – UTBILDA FLER PROJEKTLEDARE!

 4. xlrocks

  Med idag få grå hårstrå, tycker jag som gammal räv, som försöker undvika projekt så långt det går, att det ska bli spännande att följa diskussionerna här. Projekt är som jag ser det ett ineffektivt sätt att driva IT-utveckling på, framdrivet av ekonomer som önskar kostnads-kontroll.
  Inom BI som jag sysslar med, styckar jag idag ned kundens önskemål till greppbara delmål, där business-value kan verifieras snabbt. De stora visionerna nås då succesivt genom process-utveckling stegvis där delmålen verifieras ekonomiskt efterhand. Inser dock att metoden inte fungerar i alla lägen. Fördelarna med att efterhand kunna uppvisa affärsvärde gör att behovet av stram kontroll i projekt-formatet minskar, samtidigt som möjligheten att producera direkt affärsvärde med IT ökar.
  Det luddigt sagda är det luddigt tänkta 🙂
  /Rickard

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>