Riskprojekt i projektportföljen

Mäter ni om ett projekt är lyckat på uppfyllelse av tid, omfattning och kostnad? Har ni några högriskprojekt i er organisation? I så fall borde ni fundera över er portföljstrategi. Riskprojekt bör inte bedömas på samma sätt som andra projekt. Om en projektledare misslyckas leverera till ett visst datum och till en viss kostnad, men det var ett högriskprojekt som trots kostnaderna och tiden kommer betala tillbaka sig flera gånger om – är det då ett misslyckat projekt? Under sådana förutsättningar behöver man antingen vara frikostig med svängrummet för tid, kostnad och omfattning – eller så mäter man projektet annorlunda. 

En projektledare för ett mindre riskprojekt bör utses på samma sätt som riskkapitalister tillsätter VD:n för ett litet nystartat entreprenörsbolag. Ett bolag som fått riskkapital utvärderas inte på kostnader, så länge som de kan generera en högre vinst än kostnaderna. En högre avkastning ger större utrymme för kostnader. Riskkapitalister är dessutom medvetna om att mer än 9/10 bolag de investerar i går med förlust, utan att VD:n belastas med en plump i protokollet. Hur hanterar er organisation riskprojekten?

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>