Vilket certifikat ska man välja?

IMG_6225_smallMårten Van Rheinberg

Jag har bestämt mig för att titta närmare på certifiering för projektledare. Vem bättre att prata vidare med än min kollega Mårten, innehavare av inte mindre än sju olika certifikat?

Du, detta VM i förkortningar som du har på CV:t – hur kommer det sig att du har så många certifikat?
Vilken märklig fråga. Alla vet väl att den med flest certifieringar vinner? Nej, självklart är det inte så – det finns väldigt duktiga projektledare som inte har några certifieringar, och det finns de som jag, som har medaljer som en sovjetisk general men saknar all verklig kompetens. I mitt fall handlar det om en kombination av att jag tycker om att lära mig nya saker och utvecklas i min yrkesroll och därför kanske har gått fler kurser och utbildningar än vad som är normalt, att jag arbetar som konsult där certifieringar kan skapa trygghet hos kunder, samt att jag utbildar andra projektledare och certifieringar då kan fungera som en garanti för att jag vet vad jag pratar om.

Vilket är du gladast över?
Jag brinner ju lite extra för agila arbetssätt, så de agila certifieringarna (PMI-ACP, PSM och SA) är de som reflekterar de kompetensområden jag helst vill använda mig av.

Vilket tyckte du var roligast att ta?
De har alla varit roliga på sina sätt, men för min PRINCE2-certifiering (P2RP) åkte jag och min (minst lika utbildningsgalne) kollega Klas till London och intensivstuderade under en veckas tid. Det är skoj att ibland snöa in helt på ett ämne till den grad att det pluggas och diskuteras vid frukostbordet på morgonen, hela dagen på kursen, på puben efter kursdagen är slut och över middag på kvällen.

Vilket har du haft mest nytta av, på vilket sätt?
Det är absolut PMP! Det är trots allt världens största, och på många sätt mest meriterande, certifiering för projektledare. Eftersom det är en certifiering av projektledaren, och inte en specifik projektmetodik, fungerar den som en kvalitetsstämpel som jag tror gjort att jag fått komma på intervjuer på spännande bolag och uppdrag som jag kanske annars hade sorterats bort från i ett tidigare skede. En certifiering gör knappast att man får ett uppdrag direkt, men kan hjälpa till så man inte hamnar underst i högen, får komma på intervju, presentera sig själv och visa att det faktiskt finns kompetens att backa upp akronymen.

När du håller utbildningar, vilket tycker du själv är ditt bästa tips till deltagarna?
Åh, det var en svår fråga. Men generellt, oavsett kurs, skulle jag säga att det viktigaste för deltagarna är att avsätta tid för att hålla en bra takt i självstudier både innan kursen och framförallt efter, och inte låta det gå för lång tid mellan kursen och certifieringstillfället.

Hur tycker du att en icke-certifierad person ska angripa utmaningen att orientera sig i djungeln av certifikat?
Jag tycker man ska börja med att fundera på vilken erfarenhet man har (eftersom många certifieringar har erfarenhetskrav på olika sätt), varför man vill certifiera sig (för att lära sig saker, för att få något att sätta i CV:t, för att chefen sagt att man ska, osv.) och vilken typ av certifiering man är intresserad av (traditionell eller agil projektledning, certifiering av projektledaren eller certifiering inom en specifik metodik, osv.). Ta de funderingarna och kontakta mig eller någon av mina kollegor så hjälper vi gärna till att hitta en lämplig certifiering och ett lämpligt sätt att nå den. I vissa fall kan vi hjälpa personen nå sin certifiering genom att gå någon av våra kurser och i andra fall rekommenderar vi gärna andra utbildare och/eller utbildningssätt. Vi har valt ett antal kurser och certifikat som vi tycker fungerar bra ihop och ger mycket värde till den som utbildar sig, men det finns många bra som vi inte erbjuder. Då försöker vi hjälpa till så mycket vi kan även om kunden just den gången inte anlitar oss. Vi tror ändå att vi alla i slutändan vinner på att hjälpa varandra och tillsammans föra projektledningsprofessionen framåt.

Johanna Fransson
Projektledningskonsult

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>